Bij het Talentenhuis kan iedereen meedoen

Waarden: VertrouwenVindingrijkVrijheid

In het stadsdeel Nijmegen-Zuid is het jongerenwerk in 2016 begonnen met een bijzonder project: Het Talentenhuis. Er worden workshops en activiteiten ontwikkeld gericht op alle kinderen en jongeren van 9 t/m 17 jaar in de wijken Grootstal, Hatertse Hei en Hatert. Het bijzondere is dat dit niet op een vaste locatie gebeurt, maar vooral op plekken in de wijk waar jongeren al regelmatig komen. Bij het Talentenhuis  kan iedereen meedoen. Het beoogt een afspiegeling te zijn van de maatschappij waarin jongeren later op eigen benen moeten kunnen staan. Begrip voor elkaar creëer je door de ander te leren kennen.

Iedereen heeft Talent
Het Talentenhuis helpt jongeren hun interesse en talent te vinden en te ontwikkelen. Misschien zijn ze al ergens goed in, dan vinden ze bij ons andere jongeren met dezelfde interesse. Het is dan ook de bedoeling dat er bij het Talentenhuis van en met elkaar wordt geleerd en om jong en ouder met elkaar in contact te brengen. De workshops worden gegeven door professionals en de jongeren worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers die vaak zelf ook een talent hebben.

Zodra jongeren gevonden hebben wat ze leuk vinden, kan het Talentenhuis hen helpen om (samen met ouders/verzorgers) een club te vinden waar zij aan hun talent kunnen werken. Naast deze toeleiding hebben de aanwezige jongerenwerkers natuurlijk ook een luisterend oor voor jongeren, buurtbewoners en/of ouders. Zo ondersteunen zij bijvoorbeeld bij vragen over opvoeden. Daarbij richten zij zich altijd op het benutten van kansen en mogelijkheden en maken zij (in overleg) gebruik van hun netwerk in en buiten de wijken.

Bereikt in 2016
In 2016 heeft het Talentenhuis vele jongeren, vrijwilligers, ouders en buurtbewoners in Nijmegen-Zuid weten te inspireren met de verschillende workshops en activiteiten. Zij hebben o.a. nieuwe interesses en talenten bij zichzelf kunnen ontdekken en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Het Talentenhuis is niet alleen de plek gebleken waar jongeren kunnen ontdekken. Het is ook een middel om bewoners en organisaties nader tot elkaar te brengen. Wat je achtergrond ook is, iedereen neemt zijn of haar bouwstenen mee om het Talentenhuis te helpen groeien en om van elkaar te kunnen leren.

Bekijk de video voor een mooi voorbeeld over wat het Talentenhuis kan betekenen: