Samen leren op online platform Jongeren024

Waarden: VerbindendVindingrijkVooruitstrevend

De Small Private Online Course (SPOC) Jongeren024 was een online platform voor jongeren in de regio Nijmegen, dat in 2016 als pilot is gelanceerd. Van 31 oktober tot 23 december gingen beleidsmakers, politici, straatcoaches, jongerenwerkers, docenten en andere jongeren met elkaar in gesprek over de leefwereld van jongeren en hoe daarin iets te veranderen. Jongeren werden uitgedaagd om hun mening te geven over stellingen, vragen te beantwoorden en punten te scoren. Uiteindelijk deden meer dan 200 mensen mee aan www.jongeren024.nl, waarvan minimaal 50 jongeren.

Jongeren024 is een initiatief van de HAN, het Civil Society Lab en Tandem Welzijn. Vanuit deze samenwerking vertellen Joos Meesters (docent Pedagogiek en onderzoeker aan de HAN) en Luuk Samson (projectleider innovatie & ontwikkeling van Tandem) hun verhaal over dit innovatieve platform rondom de leefwereld van jongeren.

Joos Meesters: “Jongeren024 is een online platform waarin we vanuit vier thema’s: ontmoeten, meedoen, leren en ontwikkelen en samenwerken, kijken naar de leefwereld van jongeren. Jongeren kunnen andere jongeren en volwassenen helpen bij het leren begrijpen van elkaar door ervaringen uit te wisselen. Hierbij is de ervaring van een professional net zo belangrijk als de ervaring van een jongere. Dit is belangrijk omdat we willen dat in Nijmegen elke jongere er toe doet. Het platform kan mensen met elkaar in contact brengen en ervoor zorgen dat er concreet iets veranderd.”

Luuk Samson: “Ik sluit me aan bij Joos. De thema’s binnen Jongeren024 zijn actueel en zijn ons vertrekpunt om de leefwereld van jongeren te bekijken. We hebben er daarom ook voor gekozen  om de inhoud door jongeren zelf te laten vormgeven. Zo veranderen wij ook van het betrekken van jongeren naar het samenwerken met jongeren. Jongeren024 helpt ons met nieuwe inzichten en kennis om onze producten en diensten beter te laten aansluiten op jongeren.”

Joos Meesters: “Voor de HAN is dit een bijzonder project, omdat we met dit platform willen aansluiten bij een nieuwe vorm van leren. Door jongeren, studenten, docenten en werkveld samen te brengen op één plek bundelen we ervaringsdeskundigheid creëren we een krachtige leeromgeving waarmee we samen tot nieuwe kennis komen”

Luuk Samson: “Uiteindelijk draait Jongeren024 om jongeren, en om hun kansen zowel in onderwijs als in de samenleving te vergroten. Daarom zullen we samen met de HAN, Jongeren024 evalueren en kijken tot welke nieuwe inzichten en kennis we zijn gekomen.”

Doe mee op jongeren024.nl
Ben jij jongere en wil jij ook vertellen wat er beter kan in de Nijmeegse wijken. Jouw verhalen en ervaringen delen, zodat er straks ook echt wat verandert? Meld je dan nu aan op www.jongeren024.nl

Bekijk hier het item van NimmaTV over jongeren024: