Home-Start biedt steuntje in de rug van gezinnen

Waarden: VakmanschapVerbindendVertrouwenVrijheid

Stel je eens voor: Je hebt weinig contact met familie en vrienden. Er zijn moeilijkheden met de kinderen. Je zit eigenlijk klem. Dan is het fijn als er iemand tijd heeft om te luisteren en je een steuntje in de rug geeft, zodat je weer op eigen benen verder kunt gaan.

Home-Start is een programma dat kosteloos (opvoedings)ondersteuning, praktische hulp en vriendschap biedt aan ouders met een of meerdere kinderen. De vrijwilligers van Home-Start, die zelf ouder zijn en dus ervaring hebben met opvoeden, gaan wekelijks bij ‘hun’ gezin op bezoek om emotionele en praktische steun te bieden. Voordat zij beginnen worden ze getraind door medewerkers van Tandem Welzijn. De ondersteuning van Home-Start duurt minimaal drie maanden en maximaal 1 jaar.

Landelijk bestaat het ‘evidence based’ project Home-Start in 2016 al 20 jaar en Tandem Welzijn biedt het programma al 18 jaar aan in Nijmegen. Eerst alleen in Hatert en sinds kort in alle andere stadsdelen van Nijmegen. Vrijwilliger mevrouw Vierboom is actief geweest als vrijwilliger bij Home-Start: “Ik werkte in het onderwijs en daar maakte ik al kennis met Home-Start. Toen ik met pensioen ging heb ik contact gezocht met de organisatie en kon ik gelijk beginnen. Wat me aansprak is dat je bij Home-Start als vrijwilliger echt als gelijkwaardige meedraait in het gezin. Niet als professional, maar meer als ervaringsdeskundige. Je kunt echt gelijk aan de slag met wat je ziet.”

Haar eerste gezin was een gezin uit Nijmegen-Oost: “Ik begeleidde een moeder van een gezin uit Guinee Bissau. Zij was hier vanwege humanitaire gronden en probeerde hier een nieuw leven met haar kinderen op te bouwen. De ondersteuning ging niet alleen over opvoeding, ik ging echt overal mee naartoe: van de apotheek tot de school van haar zoontje. Zo komt iemand ook echt buiten de deur en uit een isolement.”

Zowel het gezin dat ondersteuning kreeg als de vrijwilligers van Home-Start halen veel voldoening uit de samenwerking. Mevrouw Vierboom: “Je wordt goed ondersteund vanuit de organisatie. Het is allemaal prima geregeld. Zo is er één keer in de zes weken een intervisiebijeenkomst met een aantal vrijwilligers. Daarin bespreken we elkaars casussen en onderwerpen, zoals: je eigen grenzen aangeven. Dat is echt heel leuk, die uitwisseling helpt om het plezier er in te houden.”

Bekijk hier de video over Home-Start, gemaakt in 2016: